2014. április 26., szombat

Világoszöld levélmangold mag 20 db / csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft


Levélmangold
Beta vulgaris convar. vulgaris var. vulgaris DC. - Chenopodiaceae
A mangold és a mai kultúrrépák ősének a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén ma is honos, vadon termő, rendkívül alak- és formagazdag tengeri répát (B. maritima) tartják. A ma termesztett répafajták a környezeti tényezők, kereszteződések, szelekciók következtében ebből a fajból alakultak ki. Közép-Európában csak a 17. századtól kezdett elterjedni.
A mangold gyökérrendszere főgyökérből és innen két sorban, átellenesen előtörő gyökérágakból áll. A főgyökér lefelé tör, míg a gyökérágak kezdetben oldalirányban növekednek, majd lefelé fordulnak. A gyökér a szárnál csak kissé vastagabb, nem úgy mint a répáké.
A tőlevelek rövid szártagú tőszáron helyezkednek el, szorosan egymás mellett, levélrózsát alkotva. A levelek meghatározott rend szerint képződnek. Elsőnek a csíranövény két átellenes, lándzsa alakú sziklevele jelenik meg, majd rövidesen követi ezeket az első lomblevélpár, a sziklevelekre merőlegesen. A tőlevelek szíves tojásdadok, nyélre futók, a szárlevelek tojásdad rombosak. Levélnyelük pozsgás, de nem szalagszerűen megvastagodott; ez különbözteti meg a bordás mangoldtól (var. flavescens). A levél színe a zöldtől a fehéres, sárgászöldön át a liláig terjed.
Végálló virágzata a tőhajtások és ezek oldalágainak csúcsán alakul ki. A virágok kétivarúak, sugarasan részarányosak, erősen illatosak. A virágtakarót csészeszem lepel alkotja, mind az őt halvány sárgászöld lepellevél egyetlen örvben helyezkedik el, és a tövükön nőttek csak ösz-sze. Lemezük kanál alakú, melynek ölébe simul az öt, húsos korongon álló porzó. A lepellevelek éréskor összezáródnak, megkeményednek, elparásodnak.
A virágok kinyílását követően repednek fel a portokok. A virágpor főleg széllel terjed, ezért túlnyomórészt idegenmegporzó növény. Termése fedéllel nyíló, lapított csalmatok, jellegzetesen barna színű és igen kemény falú. Háromszög alakú fedele rendszerint csírázáskor pattan fel. A termésüregben csak egy mag van, ritka az ikermag. A mag lapított, vese alakú, fénylő barna színű.
 
Környezeti igénye
Közepes vagy a közepesnél kisebb hőigényű növény. Magja már 8-9 °C-on csírázásnak indul. Növekedéséhez 15-20 °C elegendő. A kifejlett növények jól viselik a téli fagyokat, enyhe teleken takarás nélkül is áttelelnek. A hó nélküli nagy fagyokat (mínusz 10 °C alatt) csak betakarva viselik el.
A nap hosszúsága iránt közömbös és a hosszúnappalos növények között foglal helyet. A gyengébb fényviszonyokat is elviseli, de normálisan csak napfényen fejlődik.
Nagy lombfelülete miatt sok vízre van szüksége. Száraz nyarakon, öntözés nélkül sok apró, értéktelen levelet hoz. A rövidebb ideig tartó vízhiányt jól, a tartós vízkiesést már nehezen viseli. Kifejezetten kedveli a párás környezetet.
Az erősen savanyú talajok kivételével szinte valamennyi talajon termeszthető, ha elegendő számára a tápanyag. Középkötött, mélyen művelhető talajt igényel. Laza homoktalajon is szépen díszlik, ha jól ellátjuk vízzel és tápanyagokkal. Káliumigényes, a nitrogénhez és a foszforhoz képest 4-5-ször több káliumra van szüksége. 10 m2-re 30-35 dkg pétisót, 20-30 dkg szuperfoszfátot és 60-65 dkg kálisót adhatunk.
 
Termesztése
Ősszel 30 cm mélyen szántsuk vagy ássuk fel a talajt. Ezzel egy időben dolgozzuk be a szerves, illetve műtrágyákat is. Tavasszal gereblyézzük simára a területet és húzzuk ki a sorokat 30-40 cm-re, amelybe a gomolyterméseket 2-3 cm mélyre, egymástól 8-10 cm-re rakjuk. Vetőmagszükséglete 20-25 g/10 m2.
Vetésével ne siessünk, áprilisnál előbb nem érdemes elvetni, mert ha megfázik, fejlődése lelassul. Vetés után kb. 3 hónap múlva várhatunk először szedhető leveleket, ezt az időt palántázással lerövidíthetjük.
A palántanevelést február végén, melegágyban kezdjük, májusban ültetjük ki. Palántáról ültetve hamarább szedhetünk leveleket, de a szabadföldi magvetés szebb állományt ad. Helyrevetésnél kelés után 3-4 leveles korban 30-40 cm-re ritkítsuk ki a levél-nyélmangoldot, a levélmangold maradhat 15-20 cm-re.
Év közben kétszer-háromszor kapáljuk meg. Az első szedésig különösen érzékeny a szárazságra, ha szükséges, többször öntözzük meg. Később az állomány teljesen beborítja a talajt, megakadályozza a víz gyors elpárolgását.
A teljesen kifejlett leveleket kézzel vagy késsel szedjük. A fagyok beállta után, sőt, egyes levélmangoldfajták egész télen szedhetők. A bordás mangoldot ajánlatos felszedni és homokba ágyazva, szórt fényű pincébe ültetni, ekkor ez a típus is folyamatosan ad az ételkészítéshez alapanyagot.
Betegségekre nem érzékeny, kifejezett kártevője sincs.
A legszebb töveket ősszel gyökerestől felszedve és levelezve pincében tároljuk és kora tavasszal ültessük ki maghozás céljára, így folyamatosan termeszthetjük. Nagyüzemi-leg szinte sehol nem termesztik, a kiskertek növénye. A szépen gondozott állomány egy év alatt 40-50 kg/10 m2 termést ad.
 
Felhasználása
A mangold ősi kultúrnövény. Már i. e. termesztették Ázsia egyes vidékein. A görögök és a rómaiak egyik kedvelt főzelék- és gyógynövénye volt. A mediterrán országokban ma is igen népszerű, leginkább a spárgához hasonlóan készítik el. Zöld levéllemezéből ízletes főzelék készíthető, míg a bordás mangoldnak a vastag levélnyelét és középerét fogyasztják. Beltartalmi összetétele igen hasonló a sárgarépáéhoz, de mennyiségi értékei kisebbek. Táplálkozási értékét, főleg A- és C-vitamin-tartalma adja, emellett igen értékesek szerves savai (alma-, citrom-, oxálsav). 6-7% nyers cukortartalma mellett a nagy mennyiségű pektin a könnyen emészthetőségét segíti elő.
 
 
Postázás a mindenkori postai díjszabás szerint előre utalás után.



Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2014-04-27 19:57
. Világoszöld levélmangold mag 20 db / csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése