2015. február 25., szerda

RFG bakelit fejhallgató bőrkengyeles kivitel RITKA - Jelenlegi ára: 5 000 Ft

RFG bakelit fejhallgató bőrkengyeles kivitel, igazi ritkaság!
Kép szerinti, nagyon megkímélt állapotban, a bőr és a varrása ép, a bakelit ép (az egyiken van egy nagyon kicsi lepattanás), a fémkengyelek, a drót és a dugalj hibátlanok! A szakirodalom az alábbiakban ír a korabeli rádióról és a hozzá tartozó fejhallgatóról (részlet a Nosztalgia Rádió Egyesület lapjából, Kóger Lászlótól):
Úttörő" detektorosnak hívom, de ez a név lehet hogy nem állja meg a helyét, mert csak valami távoli régmúlt homályba vesző információ alapján maradt meg ez az elnevezés bennem. Úgy tudom, hogy az MHSZ vagy jogelődje, illetve ifjúsági oktatás keretén belül volt szerepe ennek a kis készüléknek. Azt hogy milyen gyár készíthette egyenlőre homály fedi, az mindenesetre látszik rajta, hogy gyári darab, és több példánnyal is találkoztam az idők folyamán. Az 50-es években a Rádió-Felszerelések Gyára (RFG) készített detektoros rádiót, de az nem így néz ki, amiről biztos tudomásom van. Persze ettől még lehet, hogy ezt a kis készüléket is ez a cég készítette, de ez még egyelőre nyitott kérdés. A hozzá kapcsolt fejhallgató viszont biztosan RFG gyártmány, a bakelit kagylókon nagy betűkkel szerepel az RFG felirat. A gyárról nem sokat tudni, a hadiipar számára is gyártott hallgatókat és egyéb eszközöket, így érthető, hogy nem látott róla napvilágot semmi információ. Abban az időben aminek csak egy kis köze is volt a haditechnikához, automatikusan titkos volt.
A hallgató egyébként egyszerű felépítésű, bakelit kagylókkal, nikkelezett fémkengyellel, de volt bőrrel bevont kivitel is. Az 50-es évek elején nem lehetett fejhallgatót kapni, és amikor megjelent az RFG hallgató, felháborítóan magas volt az ára. Olyannyira, hogy még a Rádiótechnika folyóirat is cikkezett arról, hogy miért kerül egy pár fejhallgató 110 Ft-ba, a bőrkengyeles kivitel még drágább volt, 140 forint 80 fillér.  


Jelenlegi ára: 5 000 Ft

Az aukció vége: 2015-03-17 19:45
. RFG bakelit fejhallgató bőrkengyeles kivitel RITKA - Jelenlegi ára: 5 000 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése